“Jordnær og himmelvendt”, National Gallery, Oslo, 2014

The work´s starting point is the world depicted by the Romantic painters Dahl and Friedrich, like we encounter them in the National Gallerie´s current exhibition: “Alone with nature”. With high quality and detailed projections of the paintings as background, the dancers explore both internal and external landscapes, which provokes different associations, emotions and meanings – both “Grounded and Heavenly”. Feelings of excitement and longing are explored, but also of fear in the face of the sublime beauty and perfection of nature. Commissioned to the score of Estonian composer Arvo Pärt, which is also played in the exhibition galleries.

Danseforestillingen bygger på Dahls og Friedrichs billedverden slik vi møter den i utstillingen «Alene med naturen». Med lysbildeprojeksjoner av bilder fra utstillingen som bakteppe, beveger danserne seg inn i ulike ytre og indre landskaper med forskjellig stemning og betydning – både jordnært og himmelvendt. Det skapes følelser av begeistring og lengsler, men også av frykt i møtet med det sublime i naturen.

Koreografi: Kari Hoaas
Musikk: Arvo Pärt
Bilder: seniorkurator Frithjof Bringager

12. september 2014, kl 20:00
2. november 2014, fra 12:00 – 14:00

Auditoriet, Nasjonalgalleriet

Kl. 12.00: første forestilling
Kl. 13.00: andre forestilling
fotograf_bianca_emilia_fjellstad_NDH_12sep_nasjonalgalleriet_2014-32-Godkjent

Comments are closed.